National Faculty Development Programme

Annexure III

Program of Revised Basic Course Workshop for Teaching faculty, Tutors/Contract-Temporary faculty (w.e.f. 01-01-2020)

Day 1

Day	Session	Objectives Objectives	Duration	Faculty
Time				
9:00	Introduction: ice breaking and Group Dynamics	Understand and apply concepts of group dynamics and team based functioning in teaching and learning	60 minutes	
10:00	System's Approach, Principles of adult learning, Learning process	 a. Use principles of adult learning in the teaching learning process b. Use the system's approach for instructional design 	75 minutes	
11.15	Tea break			
11:30	Goals, roles and Competencies: CBME*	 a. define goals, roles and competencies and explain the relationship between each other b. elaborate the principles of competency based learning 	45 minutes	
12:15	The IMG – Goals, roles and Competencies	a. be sensitised to the goals, roles and global competencies as developed by the Medical Council of India	15 minutes	
12:30	Learning domains and progression of learning	 a. classify and define learning domains b. demonstrate a basic understanding of hierarchy of knowledge progression 	30 minutes	
13:00	Lunch		45 minutes	

13:45	Objectives - Writing objectives - Developing objectives from competencies, linking learning and assessment with competencies* Workshop on writing objectives*	a. differentiate competencies from objectives b. develop objectives from different competencies c. explain the relationship between objectives, learning and assessment a. develop objectives from competencies and specify the domain and	60 minutes 60 minutes
15.45	Tea Break	the skill level	
16:00	Introduction to assessment	a. elaborate the principles and types of assessmentb. explain the utility of assessment	45 minutes
16:45	Close		

*- use AETCOM Module and Revised UG Curriculum for this session

Day 2			
9:00	Choosing a teaching method for objectives and competencies – Workshop	choose the appropriate teaching method for various objectives and competencies	90 minutes
10.30	Tea Break		
10:45	Interactive and Innovative teaching methods including Large Group (Demo), Small Group (with demo) and appropriate use of media	a. use the principles of interactive learning in a large group b. use the principles of interactive learning in a small group c. choose appropriate media for a given learning session	105 minutes
12:30	Writing a lesson plan	develop a lesson plan appropriate to the objectives and teaching learning method	45 minutes
13:15	Lunch		45 minutes
14:00	Assessment planning* and quality assurance, Writing the correct essay question, short	a. write an appropriateessay questionb. write an appropriateshort answer questionc. write an appropriate	120 minutes

	answer question and MCQ	MCQ	
16:00	Tea break		15 Minutes
16:15	Internal assessment and Formative assessment	develop a plan for internal assessment and formative assessment	40 minutes

* use AETCOM module and Revised UG Curriculum for this session

		Day 3	
9:00	Discussion on AETCOM Module: Reflection and Narrative	a. demonstrate the ability to use the AETCOM module for Basic Course in MET to be held b. demonstrate the ability to write reflection & narrative on AETCOM Module c. demonstrate readiness to launch AETCOM module in own college	60 minutes
10:00	Matching assessment to competency, objectives and learning Workshop - Choosing the right assessment	choose the right assessment method for a given objective/ competency and learning method	60 minutes
11.00	Tea Break		15 minutes
11:15	Effective clinical and practical skill teaching	a. teach skills effectively b. teaching skills at the workplace c. use a skills lab effectively	60 minutes
12:15	Assessment of clinical and practical skills	a. assess skills effectively b. assess skills at the workplace c. use a skills lab to assess competency in skills d. design a skills assessment station	60 minutes
13:15	Lunch	1	30 minutes
13:45	Assessment of clinical skills (cont.)		60 minutes

14:45	Improving SDL through technology	a. promote self directed learning (SDL) in studentsb. use technology to improve self directed learning	30 minutes
1515	Tea Break		
15:30	Feedback	provide effective feedback to students	30 minutes
16:00	Educational networking for growth	a. understand avenues for growth in education b. create networks in education	45 minutes
16:45	Closing		

Basic Course – day wise distribution

Day 1	Day 2	Day 3
Introduction: Group Dynamics	Choosing a teaching method for objectives and competencies - Workshop*	Discussion on AETCOM Module: Reflection and Narrative
Systems Approach, Learning Process, Adult Learning	Interactive and Innovative teaching methods including Large Group (Demo), Small Group (with demo) and appropriate use of media	Matching assessment to competency, objectives and learning Workshop - Choosing the right assessment
Goals, Roles and competencies: CBME*	Writing a lesson plan	Effective clinical and practical skill teaching
The IMG: Goals, Roles and competencies	Assessment planning and quality assurance, Writing the correct essay question, short answer question and MCQ*	Assessment of clinical and practical skills
Learning domains and progession of learning	Internal assessment and Formative assessment	Improving SDL through technology
Objectives: Writing objectives - Developing objectives from competencies, Linking learning and assessment with competencies*		Feedback
Introduction to assessment		Educational networking for growth